Sök:

Sökresultat:

20 Uppsatser om Läs- och skrivkunnighet - Sida 1 av 2

BondesamhÀllet och skriftkulturen : En studie över hur skriftligheten gestaltar sig pÄ tinget i JÀmtland 1634-1690

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur skriftligheten gestaltar sig över tid pÄ tinget i JÀmtland under tre tidsnedslag (1634-1636, 1649-1665 och 1688-1690) i 1600-talet. Det finns tvÄ anledningar till det: Dels en hypotes om att skriftligheten i JÀmtland, i strid med den gÀngse bilden av Norrland som ett efterblivet bondesamhÀlle, redan tidigt var utbredd och dels att tidigare studier inom lÀs- och skrivkunnighetsforskningen, Àven om de har tagit som utgÄngspunkt att samhÀllet under tidigmodern tid genomgick en förskriftligandeprocess, uteslutande har fokuserat pÄ aktörernas lÀs- och skrivkunnighet och inte studerat sjÀlva förskriftligandet som sÄdant. I frÄga om hypotes omgavs arbetet dessutom med en förvÀntan om att antalet skriftreferenser skulle vara stadigt tilltagande med tiden. KÀllmaterialet har utgjorts av avskrifter av domboksprotokoll. Metoden har varit att först klassificera dess Àrenden och sedan undersöka hur ofta och var referenser till skriftlighet förekommer.

"Vi garanterar att alla barn kan lÀsa och skriva efter sitt första skolÄr." : En undersökning om ett kommunalt beslut om tjÀnstegarantier för lÀs- och skrivkunnighet.

Syftet med följande arbete Àr att undersöka hur ett politiskt beslut om att införa en tjÀnstegaranti med tidig kravnivÄ för lÀs- och skrivkunnighet kan pÄverka skolorganisation och pedagogiskt arbete. För att nÄ detta syfte undersöker vi motiven bakom beslutet och beslutsfattares och pedagogers tankar om garantin och dess olika effekter pÄ skolans organisation och verksamhet. Intervjuer med tvÄ beslutsfattare i kommunen och en enkÀtundersökning som omfattade etthundra berörda pedagoger vid sexton olika skolor bildar underlag för vÄr studie. I litteraturdelen ges en översikt av tidigare forskning kring styrning av pedagogisk verksamhet och framgÄngsfaktorer för tidig skriftsprÄksutveckling. MarknadstÀnkande och kvalitet har i dag stort inflytande pÄ utbildning och skola.

Situationen för andrasprÄksinlÀrare som aldrig har tillÀgnat sig lÀs- och skrivförmÄgan. : En kvalitativ intervju med tre analfabeter studerande inom SFI.

Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka om det gÄr att kombinera genrepedagogik och bedömningsmatriser och vilka för- och nackdelar det kan innebÀra för dels pedagogen, dels eleverna. Uppsatsen innehÄller en sammanfattning av aktuell forskning pÄ omrÄdet. I studien presenteras en beskrivning av arbetet med cirkelmodellen kring den argumenterande genren parallellt med införandet av en bedömningsmatris i en grupp vuxenstuderande. Dessutom genomfördes en enkÀt med elevgruppen för att ta reda pÄ deras Äsikter om arbetet. Resultatet av den presenteras i studien.   Undersökningens resultat visar att bedömningsmatriser och genrepedagogik Àr en gynnsam kombination, framförallt för pedagogen.

Ett syfte bakom mÄlandet? : En kvalitativ studie om bildskapande aktiviteter pÄ tvÄ Reggio Emilia-inspirerade förskolor

Bildskapande Àr nÄgot som nÀmns inom bildkonsten och innefattar konstarterna skulptur, mÄleri, teckning och grafik. Ett argument för vikten av bildskapande aktiviteter Àr utvecklandet av visuell ?lÀs- och skrivkunnighet?. I det hÀr arbetet kommer vi att lyfta bildskapandet ur ett förskoleperspektiv. Syftet med vÄr studie Àr att ta reda pÄ hur tvÄ pedagoger anvÀnder bildskapande som pedagogiskt verktyg och hur de kopplar detta till lÀroplanen för förskolan.

Mot alla odds : Tre förÀldrars berÀttelser om icke-talande barns tidiga lÀs- och skrivlÀrande

Syftet med min studie var att, utifrÄn ett förÀldraperspektiv, undersöka vilka faktorer som har bidragit till att tre barn utan talförmÄga, som anvÀnder alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), har kunnat uppnÄ lÀs- och skrivkunnighet. Som datainsamlingsmetod anvÀndes en kvalitativ samtalsintervju med förÀldrar till barn som saknar talförmÄga och anvÀnder AKK. Resultatet visade att det Àr mÄnga faktorer som spelar in, för att ett icke-talande barn, som anvÀnder AKK, ska kunna fÄ bra förutsÀttningar för sitt lÀs- och skrivlÀrande. De faktorer som förÀldrarna anser har varit mest betydelsefulla för barnens framsteg i lÀs- och skrivlÀrande Àr positiv instÀllning och tro pÄ barnets förmÄga att lÀra sig lÀsa och skriva, tidig tillgÄng till datorer, ett fungerande och sprÄkutvecklande AKK-system, tidiga insatser i lÀs- och skrivinlÀrning samt inkludering i vanlig skola. Andra viktiga faktorer som framgÄr av förÀldrarnas berÀttelser Àr deltagande i varierande lÀs- och skrivaktiviteter, mycket höglÀsning frÄn tidig Älder, en person i skolan som har teknisk-/specialkunskap, nÀra samarbete mellan hem och skola samt helhetssyn i barnets lÀrande..

Döende böcker och levande texter : En kvalitativ studie om barns syn pÄ lÀsning, text och bibliotek

This master thesis is based on the sociocultural perspective. A qualitative research study was conducted to investigate children's attitudes towards reading, texts and libraries.The theoretical background is constituted by ideas from the new sociology of childhood, literacy-studies and reader-response theory.The study was conducted with 23 children, 13 girls and 10 boys, participating in focus groups.The results of the study reveal that children's literacy-activities in school are strongly influenced and limited by adults. Children's interest in pictures and non-fiction-reading do not correspond to the school institution that favors traditional media and fiction. The study also reveals a gender division between children's literacy-activities that tends to grow with age. All the children in the study regard libraries as book-houses and wished for libraries that combine activity and serenity.The thesis shows the importance of being aware of, and engage in, children's reading-interests and reading-practices if the reading stimulating activities in schools and libraries are to be successful.

?The poor man?s university? ? om bibliotek, lÀsning och bokbussar pÄ Jamaica

The aim of this Master?s Thesis is to examine the importance of literacy and reading in a country like Jamaica. What role do public libraries and bookmobiles play in promoting literacy, and how does this work correspond with the UNESCO public library manifesto?To answer this, interviews were conducted with nine Jamaican librarians, and study visits were made to libraries and bookmobiles. In addition, development plans, policy and other relevant documents were analyzed.

IKT som ett av verktygen i det första lÀs- och skrivlÀrandet?

Denna studie syftar till att ge en bild av hur arbetet med den fonologiska medvetenheten kan se ut pÄ en svensk skola idag. Idén till detta vÀcktes av teorier som talade för att musik och rytmik kan pÄverka den fonologiska medvetenheten pÄ ett positivt sÀtt, varför eventuell integrering av musik i arbetet sÀrskilt beaktades. Det lÄg ocksÄ ett fokus vid vilken nivÄ av fonologisk medvetenhet som eleverna med svenska som andrasprÄk befann sig pÄ i förhÄllande till elever med svenska som modersmÄl. Studien utfördes pÄ en skola, och bestod av insamling av resultat frÄn ett standardiserat test av fonologisk medvetenhet, ett sÄ kallat fonolektest, samt observationer av arbetet i förskoleklass och Ärskurs ett och kompletterande intervjuer med klassernas klassförestÄndare. Resultaten visar att eleverna pÄ skolan presterade genomsnittligt, eller till och med bÀttre Àn sÄ, oavsett modersmÄl.

Skrivundervisning : För elever i behov av sÀrskilt stöd

Syftet med studien Àr att belysa skrivundervisningen för elever i behov av sÀrskilt stöd. SamhÀllet idag stÀller krav pÄ mÀnniskors skrivkunnighet och konsekvensen blir följaktligen att undervisningen i skolan bör hÄlla en god kvalité. Vi har i vÄr studie tittat pÄ den generella undervisningen och pÄ specialundervisningen  i skrivande. Vi har valt att undersöka vad lÀrare och speciallÀrare anser vara viktigt att skrivundervisningen innehÄller samt vilket arbetssÀtt de anvÀnder och vilka ÄtgÀrder som sÀtts in för elever i behov av sÀrskilt stöd. Genom enkÀter och intervjuer har vi fÄtt en inblick i hur skrivundervisningen ser ut.

Varför lÀser pojkar?

Studiens syfte Àr att undersöka pojkars attityder och intressen till lÀsning. Den baseras pÄ intervjuer med nio pojkar i Ärskurs fem utifrÄn följande frÄgestÀllningar: vilka faktorer upplever pojkar pÄverkar deras intresse för lÀsning, hur anser pojkar att lÀraren pÄverkar deras lÀsintresse samt vilken typ av texter vÀljer pojkar att lÀsa? Arbetet Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ semistrukturerade intervjuer med pojkar frÄn tvÄ olika klasser. Studien utgÄr frÄn teorin literacy, vilket betyder lÀs- och skrivkunnighet. Analysen av intervjuerna genomfördes med hjÀlp av fenomenografi som Àr en sjustegsmodell för dataanalys.

Varför Àr alltid flickorna bÀttre? : Orsaker till pojkars sÀmre lÀsresultat.

Syftet med detta examensarbete Àr att finna bakomliggande orsaker och faktorer som pÄverkar pojkar och deras lÀsning. Varför presterar pojkar sÀmre Àn jÀmngamla flickor pÄ lÀstester i alla de lÀnder dÀr tester görs? Detta Àr nÄgot som otaliga undersökningar pekar pÄ bÄde i Sverige och internationellt. Ett barns framgÄng i lÀsning Àr en viktig del av dess utbildning. Har barnet problem pÄ detta omrÄde sÄ fÄr det problem i alla Àmnen.

FotisÀttningens betydelse för löparens rörelsemönster : En jÀmförelse mellan hÀl-till-tÄlöpnging och framfotalöpning hos vana löpare

Studiens syfte Àr att undersöka pojkars attityder och intressen till lÀsning. Den baseras pÄ intervjuer med nio pojkar i Ärskurs fem utifrÄn följande frÄgestÀllningar: vilka faktorer upplever pojkar pÄverkar deras intresse för lÀsning, hur anser pojkar att lÀraren pÄverkar deras lÀsintresse samt vilken typ av texter vÀljer pojkar att lÀsa? Arbetet Àr en kvalitativ studie som bygger pÄ semistrukturerade intervjuer med pojkar frÄn tvÄ olika klasser. Studien utgÄr frÄn teorin literacy, vilket betyder lÀs- och skrivkunnighet. Analysen av intervjuerna genomfördes med hjÀlp av fenomenografi som Àr en sjustegsmodell för dataanalys.

LÀsförstÄelse bland nordiska fjÀrdeklassare : Betydelsen av socioekonomisk bakgrund, lÀsmiljö i hemmet samt elevsammansÀttning i klassrummet

LÀs- och skrivkunnighet Àr av stor betydelse för studieframgÄngar och individers livssituation i vuxen Älder. Socioekonomisk bakgrund förklarar störst del av skillnader mellan elevers studieresultat. Elever med en fördelaktig socioekonomisk bakgrund klarar sig bÀttre i skolan och i klasser dÀr mÄnga elever har en sÄdan bakgrund gynnas samtliga elever. LÀsmiljön i hemmet har ocksÄ betydelse för barnens lÀsförmÄga. Lite forskning fokuserar emellertid pÄ unga elever.

?Jag behöver inte kunna lÀsa för jag ska bli crossförare nÀr jag blir stor? - En studie om hur barn med lÀs- och skrivsvÄrigheter ser pÄ lÀs- och skrivkunnighet.

Vi har gjort en studie kring lÀsning och skrivande som mestadels har inriktats pÄ barns tankar kring skriftsprÄkets funktions- samt formaspekt. Syftet har varit att undersöka vad barn med lÀs- och skrivsvÄrigheter har för tankar kring meningen med att vara lÀs- och skrivkunnig. HuvudfrÄgorna har kretsat kring varför man bör kunna lÀsa och skriva, samt hur man ska gÄ till vÀga nÀr man lÀser och skriver. Insamling av data gjordes i form av semistrukturerade kvalitativa intervjuer med barn som har ospecificerade lÀs- och skrivsvÄrigheter. Vi har intervjuat sammanlagt sex barn i Ärskurs tvÄ.

Utmaningar och möjligheter i skrivundervisningen : nÄgra lÀrares uppfattningar

Dagens samhÀlle Àr i stort förÀndrat och den mÀngd information som samhÀllet utgörs av stÀller stora krav av kunnighet pÄ lÀs- och skrivförmÄga. LÀs- och skrivkunnighet handlar om att för att kunna fungera i samhÀllet ska en individ ha förmÄga att anvÀnda sprÄk och text, att kunna tillgodose de behov och de personliga mÄl som finns, samt att utvecklas i enlighet med sina personliga förutsÀttningar. Det finns dock stora skiljelinjer mellan det muntliga och skrivna uttrycket som kan göra det hela Àn svÄrare för eleverna i skrivundervisningen. Studiens syfte Àr att undersöka om och i sÄ fall vilka utmaningar nÄgra lÀrare i Ärskurs tre uppfattar att elever kan stÀllas inför i samband med att de utvecklar sitt skriftsprÄk samt vilka möjligheter som undervisningen kan erbjuda.Studien bygger pÄ den kvalitativa metoden med intervjuer som datainsamling och har det sociokulturella perspektivet enligt Vygotskijs teori.Studien visar enligt lÀrarnas uppfattningar att undervisningen kan innehÄlla mÄnga bidragande positiva faktorer för att en elev ska bli motiverad till att skriva men det kan ocksÄ vara en utmaning. En viktig och betydande förutsÀttning för att eleven ska kunna arbeta med sina skriftliga texter Àr den runtomliggande miljön.

1 NĂ€sta sida ->